Louise og tubaen. 10. januar 2018. Billede nr. 1 af 2
1.jpg

Louise og tubaen spiller førsteviolin

AF: JENS AMTOFT. Foto: Morten Pape Horsens Folkeblad 10. januar 2018

Fusionsorkestre er klar til nytårskoncert. Det store blæserinstrument kommer i forreste række.

Hovedgård: De fleste kender tubaisten som den i orkesteret, der står i bageste række og lægger de dybe grundtoner til de øvrige instrumenter.

Men på fredag er det tubaen, der kommer i fokus, når Hovedgård Blæserne og Horsens Harmoniorkester Nord for Alperne giver nytårskoncert på Horsens Ny Teater.

- Det er første gang, jeg prøver at spille solo. Ja, jeg er bestemt skubbet ud af min comfort zone. Man er som regel ikke hovedperson, når man spiller tuba. Tit sidder man alene, og der er ikke nogen at læne sig op af, fortæller tubaist Louise Mogensen fra Hovedgård.

Hun sidder med det store instrument, der næsten er halvanden meter højt, og giver en smagsprøve på nogle af de passager, man kan høre på fredag.

- Stykket hedder Skovtrolden og er skrevet af komponist Hans Peter Nielsen. Det er et nummer, der ligger godt til tuba, selv om det vist er skrevet til fagot, fortæller Louise Mogensen, og stiller det store blanke instrument fra sig.

- Det sjove er, at alle de andre musikere kendte stykket i forvejen, da det blev foreslået i foråret. Men jeg havde aldrig hørt om det. Den er teknisk svær for en amatør som mig, så det er en stor udfordring. Jeg behøver ikke spille den perfekt på fredag, men jeg vil gøre det bedste, jeg kan - ellers vil det gå ud over min stolthed, siger hun.

- Det er et instrument, jeg har lånt af blæserne. Hvis jeg skulle have min egen, måtte vi sælge bilen eller et af børnene, siger hun og slår et stort grin op.

Hun indrømmer, at hun kan mærke lidt kriller i maven forud for fredagens koncert.

- Det plejer jeg ellers ikke, men jeg plejer heller ikke at være solist, siger hun.