Optakt til 40 års jubilæum. Billede nr. 1 af 2
billede

Hovedgård Blæserne fejrer jubilæum
Tekst: Jens Amtoft Foto: Morten Pape. Horsens Folkeblad 5.9.09

Toner fra messingblæsere når hver torsdag aften ud på parkeringspladsen på Fruenshave i Hovedgård. Følger man lyden, ender man i aulaen i den nye SFO på Hovedgård Skole. Her mødes Hovedgård Blæserne en gang om ugen, for at finpudse og udbygge repertoiret.
- Sådan gør vi det - skide godt. Og så finder vi lige den vidunderlige tyrolerhat frem. Ja, det er stort set rigtig godt, lyder det energisk fra orkesterets dirigent Ole Møller, mens 26 musikere kæmper med deres messingblæsere, træblæsere og trommer.
Gennem 40 år har medlemmer af Hovedgård Blæserne blæst toner ud af messinginstrumenterne, og det bliver markeret ved en reception lørdag den 12. september i Hovedgård Hallen.
Det var daværende skoleinspektør ved Hovedgård Skole, Niels Heyn, der startede Hovedgård Blæserne for 40 år siden. Han kom oprindeligt fra Hadsund, hvor han i forvejen havde ledet et blæserorkester. I Hovedgård startede han et skoleorkester, men på et tidspunkt kom de voksne på banen.
- Jeg havde en datter, der spillede i skoleorkestret, og så fik jeg lyst til selv at spille. Der var mange af børnenes forældre, der begyndte at gå til undervisning, fortæller Else Pedersen på 77 år. Hun kom med i skoleorkesteret i 1970 og spiller stadig i dag.
Da orkesteret startede, var der omkring 12 medlemmer, men i løbet af de første år blev antallet udvidet til omkring 20.
I 1972 kom Kaj Nielsen med i orkestret, og i 1982 overtog han dirigentstokken, da Niels Heyn døde. Den bevarede han frem til 1997, og siden har han været udøvende musiker i orkesteret.
- Vi var 20-25 i orkestret, da jeg startede. Vi spillede ganske let underholdningsmusik. Da jeg blev dirigent, indførte vi mere tyrolermusik. Der findes noder i forskellige sværhedsgrader på en skala fra ét til fire. Vi er gennem årene gået fra sværhedsgrad ét til tre, fortæller Kaj Nielsen.
Da Kaj Nielsen stoppede som dirigent, overtog Niels Peter Danmark posten. På det tidspunkt toppede medlemstallet, da der var over 40 musikere i orkesteret. I 2001 kom den nuværende dirigent Ole Møller til, og i dag er der omkring 26 musikere. ...